Arşiv Mart 2019

Hurda ‘dan araba yaptı

Gerede Meslek Yüksekokulu’nda makine resim bölümü öğrencisi olan ve aynı zamanda Bolu Sanayi Sitesi’nde babasının tamirhanesinde çalışan Abdurrahman Altındaş, bir süredir hayalini kurduğu otomobili hurda ‘dan yaptı.

Altındaş, 2 yıllık çalışma sonucu, hurda ‘dan 2 bin 500 liraya mal olan otomobili sürmenin keyfini yaşıyor. Otomobilin, çoğu kişinin dikkatini çektiğini söyleyen Abdurrahman Altındaş, “Zamanında kendi arabam da oldu. Bu arabayı kendi imkanlarımla, babamın imkanlarıyla, harçlıklarımla beraber, bazı parçalarını burada veresiye alarak yaptım.

Yaklaşık 2 seneden beri arabayı yapıyorum. Çevredeki herkesin ilgisi oluyor arabaya. Sağ olsun sanayi esnafı parça ve tamir konusunda yardımcı oluyor. Bu arabanın kimi parçasını hurdacıdan, kimi parçasını kendi imkanlarımla aldım.

Gece geç saatlere kadar çalıştığım da oldu. Şu anda arabanın bu haliyle 2 bin- 2 bin 500 lira gibi bir maliyeti oldu. Maliyeti düşürebiliriz, ama daha az verim alırız. Böyle projeler gördüm sosyal medyada. Yapabilir miyim, diye düşündüm. Önce şasesini yaptım. Şaseyi yaptıktan sonra imkanım oldukça lastiklerini aldım, üst kısımlarını kapattım. Yavaş yavaş yaptım” dedi.

Hurda deposu ‘nda yangın

Olay, 23.30 sularında Şişli İnönü Mahallesi Çarık Sokaktaki bir hurda deposu ‘nda meydana geldi. Henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İş yerinde plastik malzemelerin de olması nedeniyle alevler bir anda her yeri sardı.

Haber verilmesi üzerine hurda deposu ‘na sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, yangını söndürmek için deponun üst tarafında bulanan duvarı balyozla kırmaya çalıştı.

Alevlerin yükseldiği depodan zaman zaman patlama sesleri de duyuldu. İtfaiye ekipleri yangını kontrol altına alarak, soğutma çalışması yaptı. Mahallede büyük bir paniğe neden olan yangında, kimse yaralanmazken depoda büyük maddi hasar meydana geldi. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor. 

Hurdacılar Sitesinde Mehmet Özhaseki

Hurdacılar Sitesi’nde düzenlenen toplantıda AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki’ye Cumhur İttifakı Yenimahalle Belediye Başkan adayı Veysel Tiryaki ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım eşlik etti. Toplantıda kendisinin de esnaf çocuğu olduğunu hatırlatan Özhaseki, “Bizim toplumumuzun temel direği, ana direği bana göre esnaflardır. Allah elimizden almasın, tabii onların yanında kimler olacak, işçinin sendikası var, memurun da 657’si var. Esnafın kimi var? Kimsesi yok ama bu dünyada da onların elinden tutacak birisi lazım, yol gösterecek birisi lazım, işlerini geliştirecek birisi lazım. Naçizane yıllardır belediye başkanlığı yaptım. Bütün esnaf odası başkanlarında cep telefonlarım vardı. Site mi kurulacak ben baş tutarım. Kooperatif mi kurulacaklar ben baş tutarım. Ev mi yaptıracaklar, arsayı ben bulurum, TOKİ ile ben görüşürüm. Niye? Esnafların yanında olmak lazım” diye konuştu.

CHP’den borçlu bir belediye devraldığını belirten Özhaseki, devir aldıktan sonra alt ve üst yapıları düzenleyerek, kasası dolu bir belediye bıraktığını söyledi. Belediye başkanlığının yarısının hizmet, yarısının ise insan ilişkisi olduğunu anlatan Özhaseki, “Sokağa çıkıp akşama kadar sırnaşıp gezen belediye başkanları, ‘eyvallah’ diyerek geziyorlar. Sonuç, o beldeler geriye gidiyor, yazık oluyor” dedi.

“Esnafa ceza mı yazılır ya”

Yenimahalle’de önceden bazı sıkıntıların yaşandığını anımsatan Özhaseki, “Bir belediye başkanı gelip, bir şeyler üretmiş ama insan ilişkilerini de öldürmüş. Bir sürü insanın bedduasını almış. Yav bedduasını almış, ne demek beddua almak ya, esnaf arkadaşlardan ne istiyorsunuz siz ya. Gece gündüz yanında durup koluna gireceksiniz siz esnafların, her işinde yanında olacaksınız esnafların, daraldığında size başvuracak esnaflar. Böyle bir güven verecek. Ceza, ne cezası ya? Esnafa ceza mı yazılır ya, böyle bir şey var mı yani, ne yapıyor vatan hainliği mi yapıyor” şeklinde konuştu.

(hurdacılar)

Hurda lastik ‘ler geri kazandırıldı

Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) Genel Sekreteri Erdal Kurt, geçen yıl 178 bin 133 hurda lastik (ÖTL) toplandığını belirterek, bunun 100 bin tonunun malzeme, 16 bin 133 tonunun pirolitik yağ (Geri dönüşümde ortaya çıkan sıvı yakıt), 62 bin tonunun da enerji amaçlı çimento sektörüne ek yakıt olarak geri kazandırıldığını bildirdi.

Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin ÖTL’lerin toplanması, taşınması ve geri kazandırılması konusunda 2009 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “yetkili kuruluş” olarak belgelendirildiğini söyledi.

Bu kapsamda Türkiye’nin her yerinden ÖTL topladıklarını anlatan Kurt, “2018 yılında 178 bin 133 ton ÖTL toplandı. Bu rakam LASDER‘in 2018 yılı kota mecburiyetinin yüzde 100’üdür, yani derneğimiz kota yükümlülüğünü tam olarak gerçekleştirmiştir. Toplanan bu miktarın 100 bin tonu malzeme geri kazanımına, 16 bin 133 tonu pirolitik yağ kazanımına, 62 bin tonu da enerji amaçlı çimento sektörüne ek yakıt olarak kazandırıldı.” bilgisini verdi.

En çok İstanbul, İzmir ve Ankara’dan toplandı

Kurt, en çok ÖTL’nin sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Konya, Mersin, Antalya ve Bursa’dan toplandığını dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 2017 yılı yenileme pazarı satışlarının 340 bin ton olduğunu aktaran Kurt, ilgili yönetmelik gereği bu miktarın yüzde 80’ine denk gelen 272 bin tonunun ÖTL olarak toplanıp geri kazandırılması gerektiğini söyledi.

Bu miktar içinde LASDER üyelerinin payının 177 bin 654 ton olduğunu aktaran Kurt, şöyle konuştu:

“LASDER kendi kotasının haricinde, 500 ton da ayrı toplama ve geri kazandırma faaliyeti yapmıştır. LASDER dışında kalan ve toplanması gereken 94 bin 346 ton ÖTL vardır. Bakanlık verilerine göre toplanması gereken bu 94 bin ton ÖTL’den sadece 22 bin tonu toplanmıştır. Buradan ortaya çıkan ise 72 bin ton ÖTL toplanmamış ve bunun muhatabı firmalar yükümlülüklerini yerine getirmemişlerdir. Bu konuda takip ve değerlendirme Bakanlığın yetkisindedir. Vatandaştan beklentimiz, ÖTL’lerini doğaya atmaması ve daha kolay toplanabilmesi için yeni lastik aldıkları noktaya bırakmalarıdır.”

“Türkiye yüzölçümünü üç sefer kaplar”

Kurt, dernek olarak 2009’dan bugüne kadar 1 milyon ton ÖTL’nin toplanarak geri kazandırıldığını kaydetti.

Toplanan ÖTL’lerle neler yapılabileceğine değinen Kurt, “1 milyon ton ÖTL yan yana dizilse Türkiye yüz ölçümünü 3 sefer kaplar, üst üste dizilse 78 bin Eyfel Kulesi’ne ulaşırdı. 1 milyon ton ÖTL’nin 650 bin tonu malzeme geri kazanımına, 350 bin tonu ise enerji kaynaklı çimento sektörüne ek yakıt olarak verilmiştir.” ifadesini kullandı

Hurdacı arabasında konser

BEYOĞLU Cihangir’de bir sokak müzisyeni, pazar kahvaltısı için gelen Cihangirlilere bağlama eşliğinde verdiği konser ile ilgi odağı oldu. Bir hurdacının el arabası üzerindeki koltuklara oturan sokak müzisyenine ilgi büyüktü. Vatandaşların cep telefonları ile kayıt ettikleri bağlamacı eskici arabası üzerinde türkü söyledi. Zaman zaman Cihangir esnafının çay ikramında bulunduğu bağlamacı ve hurdacı daha sonra Taksim’e doğru gitti.  

Hurda aracı harika bir şey yaptı

Kayseri’de motor ustası bir genç, üstü açık araba isteyen kardeşinin hayalini gerçekleştirmek için hurda arabayı üstü açık römork haline dönüştürdü.

Melikgazi ilçesi Orta Sanayi Sitesi’nde çalışan 23 yaşındaki Burak Köker, kardeşi Pembe Gül Köker’in (10), üstü açık araba hayalini gerçekleştirmek için hurda otomobil satın aldı.

Kendi imkanlarıyla arabayı ortadan ikiye bölen Köker, arabanın üstünü de açarak römork haline getirdi.

Yaklaşık 1 ay kadar arabanın üzerinde çalışan Köker, üstü açık römorku otomobilinin arkasına takarak trafiğe kapalı alanda kardeşinin hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Projesini AA muhabirine anlatan Köker, kardeşinin üstü açık araç hayalini gerçekleştirmek için hurda arabayı 500 liraya aldığını belirterek, “Sonra kendi imkanlarımla tekerleğini ve diğer ekipmanları yaptım. Hurda aracı yaklaşık 1 ayda bu hale getirdim. 7-8 bin lira harcadım.” dedi.

“Her şey kardeşimin mutluluğu için”

Köker, römorkun ruhsatının olmadığı belirterek, “Aracın ruhsatı olmadığı için trafiğe çıkamıyorum. Ancak trafiğe kapalı alanlarda, dükkanımızın önündeki boş arazide kardeşimle birkaç tur atabiliyoruz. Biraz para biriktirip ruhsatını da alacağım inşallah.” şeklinde konuştu.

Burak Köker, şunları kaydetti:

“Kardeşim uzun zamandır benden üstü açık bir araba istiyordu ama böyle bir araba alacak kadar param hiç olmadı. Ben de kardeşimin isteğini yerine getirebilmek için böyle bir şey düşündüm. Kardeşimin mutluluğu benim için her şeyden önemli. Elimden gelen de buydu. İleride inşallah daha iyileri de olacak. Her şey kardeşimin mutluluğu için.”

5. sınıf öğrencisi Pembe Gül Köker ise böyle bir ağabeye sahip olduğu için kendisini çok şanslı hissettiğini söyledi.

Ağabeyinden yıllardır üstü açık araba istediğini anlatan Köker, “Abim her zaman benim iyiliğimi düşünür. Bu arabayı yaparak hayalimi gerçekleştirdi.” dedi.

Hurda’dan heykeller yaptı

Ağrı’da otomobil tamircilerinden hurda metaller toplayan resim öğretmeni Şahin Bayram, zorlu çalışmayla ortaya birbirinden güzel heykeller çıkardı.

Taşlıçay ilçesi Balçiçek köyünde yaşayan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu Şahin Bayram, hayvan figürlerinden heykel yapma merakını gerçeğe dönüştürmek için kolları sıvayarak işe başladı. Hayallerindeki figürleri yapmak için bir süre kaynak ve spiral eğitimi alan Bayram, otomobil tamircilerini dolaşarak hurda metal topladı. Evinin bahçesinde kısıtlı imkanlarla çalışarak çeşitli eserler üreten Bayram, ilk eseri olan aslan heykelini tamamladı. Bayram, gecesini gündüzüne katarak aylarca süren çalışmaların ardından aslan, leylek, kartal, insan ve çeşitli heykeller yaptı. Yüzlerce kilo atık metal kullanarak heykeller üreten Bayram’ın en çok ilgi gören eseri yün dokuyan yaşlı kadın heykeli oldu.

Halk Eğitim Merkezinde çalışmalarına devam eden Bayram’ın sergilemek için hazırladığı metal heykeller halkın da ilgisini çekti. Çalışmaları yerinde görmek için merkeze gelen İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Faruk Tekin, Bayram’ı başarısından dolayı tebrik etti.

Heykelleri inceleyen Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaların “Sıfır Atık Projesi” kapsamında yapıldığını söyledi. Heykellerin atık malzemelerden yapıldığını ve çalışmanın çok başarılı olduğunu ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

“Bu metal heykellerin tamamını kaynağına kadar Şahin Bayram yaptı. Heykelleri inşallah sene sonunda planladığımız geri dönüşüm fuarında sergilemek istiyoruz. Çok ciddi bir farkındalık yarattı. Zaten amacımız da sıfır atık hakkında ilimizde farkındalık yaratmak. Vatandaşlar gelip bu eserleri inceliyor, resim çektiriyor. Bununda Sıfır Atık Projesi konusunda farkındalık yaratma adına olumlu olduğunu düşünüyoruz. Zor ve zahmetli uğraş ama ortaya çıkan ürünleri görünce değdiğini düşünüyorum. Resim öğretmenimizi kutluyorum. Tek başına atık metallere kadar toplayıp resmederek bu heykelleri kendisi yapmaktadır.”

“Atık malzemeleri sanayi sitesinde topladım”

Şahin Bayram ise atık ve hurda malzemeleri toplayıp estetik formlara dönüştürdüğünü anlatarak genellikle hayvanları konu aldığını belirtti. Heykel yapmanın çok ciddi bir emek ve sabır istediğini vurgulayan Bayram, işe başladığında kimseden tepki almadığını ve olumlu davranışlarla karşılaştığını belirtti.

Bayram, “Atık malzemeleri sanayi sitesinde topladım. Onları önce formlara göre kesip biçtim. Daha sonra kaynak makinesiyle hayvanların anatomisini dikkate alarak heykele çeviriyorum. Bu heykelleri yaparken taslaklara bakmanın yanı sıra daha çok hayal gücümü kullanarak yapıyorum. Ciddi manada büyük emek isteyen bir iş. Her demir her parçaya uymayabiliyor.” diye konuştu.

Metalden heykel yapmayı sevdiğini ve çalışmalarına ara vermeden devam edeceğini dile getiren Bayram, sözlerini şöyle tamamladı:

“Geyik, aslan, kartal, leylek, at ve son zamanlarda da yöremizi temsil eden yün eğiren kadın heykeli yaptım. Otantik bir değer, en son çalışmam bu oldu. Heykeller çok beğeniliyor. Kadın heykeli yöresel olduğu için vatandaşların çok hoşuna gidiyor. Kadın heykel yaşlı bir yüz siması, elinde teşi. Yaşlı bir kadının yüzünü yapmak zamanımı aldı. Çalışmalar içerisinde en zor olan kadın heykeli çalışmam oldu.”

Hurda “Hacı Murat”ı saksı yaptılar

Maraş Büyükşehir Belediyesi, Yeni Sanayi Sitesi kavşağına yerleştirdiği hurda murat 124 model otomobile çiçek dikti.


Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nca yapılan uygulama kapsamında, hurdaya ayrılan ve halk arasında “Hacı Murat” olarak bilinen Murat 124 otomobil kavşağın ortasına yerleştirildi. Sanayi bölgesinin olduğu anlaşılması için bırakılan hurda otomobilin motor, bagaj ve iç kısımlarına peyzaj çalışmaları kapsamında çiçek dikildi. Etrafına da mevsimlik çiçekler dikildi. 

2018 Yılında Hurda İthalatı Düştü

2018 yılında Türkiye’nin toplam hurda ithalatı, miktar açısından %1.5 oranında düşüş göstererek, 2017 yılında kaydedilen 21 milyon tondan 20.7 milyon tona düştü. Değer bakımından ise 2017 yılına kıyasla, % 16.3 oranında artış göstererek 7.1 milyar dolara yükseldi. Geçtiğimiz yıl Amerika’dan yapılan hurda ithalatı % 2.5 oranında düşüş göstererek, 2017 yılındaki 3.8 milyon tondan 3.7 milyon tona geriledi. AB’den yapılan hurda ithalatı, % 3.1 oranında düşüş göstererek 13 milyon tondan 12.5 milyon tona geriledi. 2018 yılında Türkiye’nin BDT’den hurda ithalatı ise, % 3.4 oranında yükselerek 2.6 milyon tondan 2.7 milyon tona çıktı.